Safari naar de Hel

Recensies

Het begint allemaal heel ‘normaal’. Een ietwat naïeve jongen komt op sollicitatiegesprek bij een wat stoffig advocatenkantoor. Hij wordt aangenomen en waar hij in eerste instantie overweldigd wordt door een hoog salaris, indrukwekkende collega’s en een verhouding met een secretaresse maakt dit gevoel plaats voor angst en bezorgdheid als hij zich bespioneerd voelt en al helemaal als hij op reis wordt gestuurd naar Kenia, een onbekend land waar hij niets hoeft te doen alleen maar in de buurt zijn van de minister van veiligheid. Maar de hoofdpersoon komt er al gauw achter dat die minister helemaal niet zo veilig is en dat er een heleboel dingen gebeuren die het daglicht niet zo goed verdragen.
Safari naar de hel is een boek dat lekker leest, je leeft je makkelijk in in de hoofdpersoon en je wordt niet afgeremd door complexe verhaallijnen en ontelbare personages. Ik had wel enigszins het gevoel een boek van Grisham te lezen maar dat mag ook worden gezien als een compliment aan de auteur, die met dit boek een overtuigende roman heeft geschreven. Je kunt je wel afvragen of het wel en thriller is, maar literair is het boek zeker en spanning zit er ook meer dan voldoende in. Sterke punten vind ik de goed uitgewerkte personen van Barend, de minister en zijn vrouw en de interactie van de hoofdpersonen met hun omgeving. Ook wordt er een sfeer gecreëerd die de lezer zodanig pakt dat hij de Afrikaanse warmte bijna voelt. Wat misschien iets sterker had kunnen zijn is de rol van het advocatenkantoor zelf, die komt, met uitzondering van het begin, slechts marginaal in het verhaal voor. En het eind vond ik eigenlijk een beetje minder. Ik dacht ‘he, het boek is afgelopen.’ Terwijl ik de laatste bladzijden helemaal niet naar een eind toe voelde lezen.
Ik kan het boek Safari naar de hel zeker aanraden aan diegene die houdt van spannende boeken met een economisch-juridische inslag. De filosofische denkprocessen die het boek oproept tijdens het lezen geven het daarnaast een extra touch.

Joachim W.

In een voor Europeanen haast onwerkelijke wereld beschrijft Nemon de corruptie in een Afrikaans land. Boeiende opbouw van het plot naar de ontknoping. Werkelijk een literaire thriller.

Javek

Met veel plezier heb ik deze boeiende thriller twee maal gelezen. De eerste keer omdat ik wilde weten hoe het afliep, de tweede keer omdat ik een interview had met de schrijver voor RTV Baarn.
Naast het spannende verhaal geeft het een goed beeld van de corruptie van zowel de Keniaanse politici als de westerse zakenlieden, bankiers en advocaten. De ontknoping is origineel.

rtvbaarnwil

Very good book about the corrupted people in Africa. I have some experience in Africa and this could very well be a true story! The book is very well written with someone with professional knowledge of the world of lawyers and Africa.

cvamerongen

Het boek Safari naar de hel heeft naar mijn mening een hoge kwaliteit. De lezer wordt van de eerste pagina af meegenomen in een verhaal dat een verschrikkelijk einde dreigt te hebben en dat hij niet meer uit handen zal leggen voordat hij dat einde heeft bereikt. De auteur beschikt over de mogelijkheid zijn roman in een gemakkelijke conversatietoon te houden, waardoor de afgrijselijke situaties die allengs aan de lezer worden voorgelegd extra hard aankomen. Tegelijkertijd ontstaat bij hem het besef dat een drama aan ons vertoond wordt, dat dagelijkse kost is in de ontwikkelingslanden, zonder dat wij in onze beschaafde maatschappij ons daarvan bewust zijn. Keer op keer zwerven toeristen door het boek, die van de gemakken van het bestaan genieten zonder te weten wat zich daar in werkelijkheid afspeelt. Het is dat dubbele karakter van de menselijke beleving waaraan het boek met name zijn merites ontleent.

Prof. mr. P.A.Stein.

Ik moest de volgende ochtend vroeg op, maar heb vannacht doorgelezen. Ik MOEST weten hoe het afliep. Vooral omdat ik zelf naar Afrika op reis ga, wil ik wel eens weten hoe het daar is. Mijn mening: als je wil weten wat zich daar afspeelt kan je beter deze roman lezen dan honderd essays of artikelen die hierover geschreven zijn.

Marja de Bruine

Als arts werkzaam geweest in Oost-Afrika in diverse landen vind ik het een adembenemend werk en heb het in 2 etmalen gelezen, omdat het a) uitermate spannend is b) de stijl van een dusdanig literair niveau is dat het verhaal je blijft boeien en c) dat het een gedurfde, vlijmscherpe beschrijving is van de ook nog hedendaagse corruptie, politieke misstanden, asociale rechtsgang en veelal asociale investeringsprojecten. Ik hoop dat van dit werk na vertaling wereldwijd kennis genomen wordt.

Drs. L.W.J.J.Poels

10.000 boeken heb ik gelezen. Dit is een van de meest fascinerende. Literair meesterwerk van de bovenste plank.

Martin Ros

Ijzingwekkend. Moet iedereen lezen.

Prof. Dr. Bob Smalhout

Zelden de laatste tijd een roman gelezen die beschrijft wat je alleen maar meemaakt als je de wereld waarin het verhaal zich afspeelt van binnenuit kent en waarin elk detail klopt – zoals het krakkemikkige Engels, dat precies zo is als het daar in Afrika gesproken wordt. Alles draagt bij tot de schrikbarende suspense die het boek tot een pageturner van jewelste maakt. Maar dat niet alleen: omdat je alles met de ogen van de hoofdpersoon ziet, vraag je je af wat jij zou doen als het je overkwam en of je in staat zou zijn te overleven. En welke keuze zou je maken als het er op aankomt? Het is alsof de hoofdpersoon het hele verhaal nodig heeft om wakker te worden en pas in de eindscène vallen de stukken van de puzzel op hun plaats en begrijp je hoe het zit. Ik las het in de trein en reed m’n station voorbij.

JanJ77

Grijpt je bij de strot en laat je niet meer los. Wat meteen opvalt als je in Safari naar de Hel begint zijn de intrigerende personages die schitterend worden beschreven. Je voelt aan je water dat de auteur voortreffelijk thuis is in die advocatenwereld. En als hij in Afrika terechtkomt zie je wat er gebeurt met de ogen van Barend en kan je je er niet meer van losmaken: je wordt ingesponnen door het verhaal, er lijkt geen ontkomen meer aan.
Toch is er in deze roman meer aan de hand. De inzet waarmee het geschreven is en de ontwikkeling die Barend doormaakt maken het boek uniek en stelt de vraag aan de orde hoe wij ons verhouden tot de gruwelijke realiteit van misdadige regimes waar we liever de ogen voor sluiten.

Bert Smeets

In lange tijd niet zo een spannende roman gelezen. Echt een eye-opener. Het knappe is, dat je je volkomen gaat identificeren met de figuur die het allemaal beleeft en in de meest absurde situaties terechtkomt. Wat doe je als alles zich tegen je keert? Ik ben van plan het snel weer te gaan herlezen. Ook om de figuren die erin voorkomen en meer dan realistisch getekend zijn.

Bert de vries

Een zo bizarre realiteit lijkt niet in taal te vatten. Nemon slaagt erin.

Drs. Sarah van Gent

Van begin tot het (verrassende) eind ademloos gelezen. Dit is niet alleen literatuur maar ook nog een pageturner van jewelste. Je denkt dit kan niet en tegelijkertijd dringt het besef tot je door dat dit echt moet zijn, als een nachtmerrie die voortduurt nadat je je ogen geopend hebt. Ik heb het vrienden en kennissen laten lezen en ze denken er allemaal zo over. Fascinerend!

Jolanda Schouten

Een intrigerende wereld, de wereld van de machthebbers, van geld en corruptie. Dankzij de, klaarblijkelijke, kennis van de schrijver, op een uiterst boeiende manier beschreven. Doordat je je kan verplaatsen in de naïve geest van de hoofdpersoon, is het extra indrukwekkend in te zien hoe (crimineel en corrupte) machthebbers zich vrijelijk kunnen bewegen in een schijnvertoning genaamd democratie.

Wetend dat hetgeen wat in "safari naar de hel" op een gedetailleerde manier beschreven wordt, zich ook in het echte leven zo zal afspelen maakt dat je de laatste bladzijde van dit boek met verbijstering uit zal lezen.

Zelf in Kenia geweest te zijn zie ik vele punten van herkenning, de cultuur, de mensen, de gebouwen, de gebieden. Dit heeft de beleving tijdens het lezen zeker verrijkt.

Spannend, leerzaam en je met de neus op de feiten drukkend. Kom uit de droomwereld en schrik van het echte leven dat zich boven en onder jou afspeelt.

Bastaal

Een juridische thriller van Nederlandse bodem! De lezer beleeft door de ogen van een jonge advocaat een beklemmend, bijna surrealistisch avontuur in de Afrikaanse politiek. Nemon slaagt erin de lezer tot het verrassende einde te boeien en bewijst overtuigend ook dit genre te beheersen.

Polar

Met veel plezier heb ik deze boeiende thriller twee maal gelezen. Naast het spannende verhaal geeft het een goed beeld van de corruptie van zowel de Keniaanse politici als de westerse zakenlieden, bankiers en advocaten. De ontknoping is origineel.

Wil Hordijk

In een voor Europeanen haast onwerkelijke wereld beschrijft Nemon de corruptie in een Afrikaans land.Boeiende opbouw van het plot naar de ontknoping.Werkelijk een literaire thriller.

J.A. van Ek

Een kort bericht vanuit het zonnige en pittoreske Lissabon: heb de roman hier gelezen en vond hem erg goed. Het leest als een trein, is spannend en is bovendien informatief.

Ik beveel Safari naar de Hel van harte aan.

Thomasvdd

It would be easy to read SAFARI TO HELL as a book about Africa, and something written for those concerned with the situation in Kenya or any number of other African countries. And in that light it makes for an engaging read. But from a literary perspective, that’s just the back story to even more penetrating questions about what you, the reader, would do if thrown into a truly terrifying and Kafkaesque situation. As you read, you can only wonder how much of this really happened and how far you would go to survive if it was all happening to you. Would you make all the right moves to get out alive? Would you watch those around you picked off one by one until they came for you? Or would you let yourself get in so deep you became an accomplice to unthinkable brutality? For the Western reader, it’s all too tempting to think that this could never happen to us, but after reading SAFARI TO HELL you will be left with lingering questions about what you would do if everything you thought you could rely on turned out to be a lie...

I wanted to respond to what some Dutch readers have noted about the English dialogue in the book. What struck me in the process of translating the Dutch manuscript was that the author had managed to capture a very complex linguistic environment in the dialogue. With the book set largely in Kenya, much of the dialogue is, of course, in English, but for the most part either the non-standard Kenyan English of the inhabitants of Nairobi, or the less-than-perfect English of the Dutch protagonist, which finds himself forced to rely on to navigate their world. Naturally, in the clash of these two different Englishes, shades of meaning are confused, near-misunderstandings become quite literally a matter of life or death for our hero, and cultural biases and perspectives are revealed in the bones of the language itself. It is a very subtle mood, one that the author has managed to capture brilliantly and which adds to the realism of the book on a very deep level. As a language professional, I found this aspect particularly well-crafted, and (even though the book is set in the 'historical period' of the 1990s), a very interesting and illuminating commentary on the place and status of English as the international language of the 21st century. So of course it was important to maintain this in the translation.

Kyle Wohlmut
Translator of Safari to Hell


Over Nemon’s vorige roman Goldfarb:

Veelzijdig, boeiend, humoristisch en innemend.

Nu.nl

Meeslepend en adembenemend. Ik kon er niet van afblijven.

Maarten ’t Hart